به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی
ارسال شده فروردین ۱۸, ۱۳۹۹ در مطالب ریاضی توسط AmirHosein (19,526 امتیاز)
برچسب گذاری دوباره اردیبهشت ۲, ۱۳۹۹ توسط AmirHosein
654 بازدید

برای افرادی که کاربر نرم‌افزار Maple هستند بد نیست بدانند که دستوری در این نرم‌افزار تعبیه شده است که با آن می‌تواند کد TeX پاسخ محاسبه‌تان یا یک فرمول ریاضی را بگیرید. برای نمونه فرض کنید محاسبهٔ زیر را با Maple انجام داده‌اید.

int(sin(x)*exp(x),x)

خروجی به شکل زیر خواهد بود:

اکنون می‌خواهید این خروجی را در مقاله، کتاب، گزارش، یا پستی در این سایت بیاورید. برای این کار به نشوته‌شده‌اش بر حسب دستورهای TeX نیاز دارید. شاید برای یک فرمول کوتاه مانند این خروجی، نوشتن دستور TeX سخت نباشد و زمان زیادی از شما نگیرد، ولی گاهی ممکن است چیزی در فرمول باشد که با دستور TeX آن آشنا نباشید و زمان کافی برای گشتن و جستجو برای یافتن دستور لازم نداشته باشید یا فرمول بسیار پیچیده‌ای است و کلی پرانتز و زیرقسمت دارد که ممکن است نوشتن دستی آن برای شما دردسرساز باشد و در آن تعداد اشتباه‌هایی که ممکن است بکنید زیاد باشند یا اینکه فرمول بسیار طولانی است و نوشتن آن زمان‌بر باشد. به هر حال دستور latex در نرم‌افزار Maple می‌تواند این کار را برای شما به طور خودکار انجام دهد. این دستور در Package بستهٔ خاصی نیست پس برای به کار بردن آن نیاز به load فراخوانی بسته‌ٔ خاصی نیستید و دستور آن با حرف کوچک آغاز می‌شود (دستوری که در بستهٔ خاصی تعریف شده‌باشد حرف شروعش بزرگ خواهد بود و باید بسته فراخوانی شود تا دستور برای Maple شناخته شود). تنها کاری که نیاز دارید انجام دهید این است که فرمولی که می‌خواهید را در داخل پرانتز در مقابل این دستور بنویسید. برای این کار چهار راه دارید. ابتدایی‌ترین ایده این است که با کلیک موش‌واره (mouse of the computer) فرمول خروجی را انتخاب، سپس آن را copy و سپس در داخل پرانتز روبروی latex کلیک و عبارت کپی‌شده را paste کنید. راه دیگر این است که اول محاسبه را انجام دهید سپس در هر جای صفحه که می‌خواهید در خطی جدید دستور زیر را اجرا کنید.

latex(%);

در واقع در نرم‌افزار Maple علامت % همیشه با حاصل آخرین محاسبه جایگزاری می‌شود. توجه کنید که نرم‌افزار Maple به ترتیب خط‌ها فکر نمی‌کند بلکه به ترتیب زمانیِ اجرای دستورها فکر می‌کند که از این جنبه آن را با خیلی از نرم‌افزارها یا زبان‌های برنامه‌نویسی دیگر متفاوت می‌کند. روش سوم این است که اگر خروجی محاسبه‌تان در مقابلش شماره‌ای توسط Maple اختصاص داده شده‌است آنگاه در داخل پرانتز دستور latex کلیک کنید، سپس دکمه‌های ctrl و L از صفحه‌کلید را با هم فشار دهید، در داخل کادر باز شده شمارهٔ خروجی‌ِ موردنظر را وارد کنید و سپس دکمهٔ Enter را بزنید. روش چهارم که بهترین روش است این است که همیشه برای محاسبه‌هایی که قرار است با نتیجه‌شان بعدا کار کنید اسم بگذارید. برای نمونه می‌توانستید دستور انتگرال‌گیری ابتدای کار را به شکل زیر انجام دهید.

Ans:=int(sin(x)*exp(x),x)

و سپس این را انجام دهید

latex(Ans);

مستقل از اینکه کدام‌یک از چهار روش بالا را به کار ببرید، نتیجهٔ کار به این شکل خواهد شد.

اکنون بیاییم خروجی داده‌شده را در این سایت امتحان کنیم. $$-1/2\,\cos \left( x \right) {{\rm e}^{x}}+1/2\,\sin \left( x \right) { {\rm e}^{x}} $$ توجه کنید که خیلی نباید انتظار بالایی از خروجی TeX نرم‌افزار Maple داشته‌باشید چون تنها ورودیِ آن یک فرمول است و ورودی‌ای برای تنظیم کردن نوع دستوری که می‌خواهید ندارد. مثلا دستور TeX را می‌توانست به گونه‌ای بدهد که کسرها به شکل $\frac{1}{2}$ نمایش داده‌شوند نه $1/2$، اما این کار را نکرده‌است. به هر حال هدف تعبیه‌شدن دستور latex در Maple هم فقط دادن یک خروجی TeX بوده‌است نه اینکه کل ویرایش‌های TeXتان را برایتان انجام دهد. پس از گرفتن خروجی TeX می‌توانید آن را مطابق سلیقه یا هدف‌تان ویرایش کنید.

به عنوان نکتهٔ آخر در مورد استفاده از این دستور، باید توجه کنید که این دستور تنها یک ورودی می‌پذیرد. پس اگر محاسبه‌ای انجام دادید که خروجی آن چند عبارت است که با ویرگول جدا شده‌اند، آنگاه به جای یک دستور TeX شما یک پیام خطا مانند زیر خواهید دید. در زیر دستور اجرا شده ریشه‌های یک برابری (معادله) درجه ۳ را پیدا می‌کند که ۳ ریشه هستند (ریشه‌های مختلط).

در چنین مواقعی می‌توانید حاصل‌ها را در یک لیست قرار دهید و سپس با یک حلقهٔ for دستور TeX تک تک خروجی‌ها را جدا جدا بگیرید. مانند زیر

در رابطه با برخی دستورها هم مراقب باشید. برای نمونه فرض کنید می‌دانید که چگونه $\int_0^\pi\sin(x)dx$ را با دستورهای Maple بنویسید

int(sin(x),x=0..Pi);

ولی نمی‌دانید چگونه آن را با دستورهای TeX بنویسید. می‌توانید آن را با دستور latex از Maple بگیرید. اما حواستان جمع باشد که اگر بنویسید

latex(int(sin(x),x=0..Pi));

آنگاه Maple به شما 2 می‌دهد! که دستور TeX حاصل نهایی محاسبهٔ انتگرال‌تان است! برای اینکه یک انتگرال به صورت فرمولش و نه نتیجهٔ نهایی‌اش نمایش داده‌شود باید دستور انتگرال را با حرف شروع بزرگ در Maple تایپ کنید یعنی Int.

امتحان خروجی خط آخر Maple؛ $$\int_{0}^{\pi}\!\sin \left( x \right) \,{\rm d}x$$


حمایت مالی

کانال تلگرام محفل ریاضی
امروز : تاریخ شمسی اینجا نمایش داده می‌شود
...