به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی

محفل ریاضی ایرانیان یک سایت پرسش و پاسخ برای تمامی کسانی است که ریاضی می خوانند. دانش آموزان، دانشجویان و اساتید ریاضی اینجا هستند. به ما ملحق شوید:

عضویت

هر سوال ریاضی که دارید می توانید بپرسید

سوال بپرسید

می توانید به سوالات پاسخ دهید

سوالات

امتیاز بگیرید و به دیگران امتیاز دهید

بدون پاسخ

Visanil
+3 امتیاز
471 بازدید
در دبیرستان توسط hana (171 امتیاز)
برچسب گذاری دوباره توسط fardina

برای هر عدد مثبت xنشان دهید: tan^{-1}x + tan^{-1}1/x = π/2

مرجع: سوال دبیر
توسط hana (171 امتیاز)
نمونه کجاست؟
توسط erfanm (13,871 امتیاز)
همون معکوس تانژانت اولی (که یک کمی تغییرش دادم تا درست نشان داده بشه)
توسط hana (171 امتیاز)
+1
سپاس گزارم
توسط رها (1,177 امتیاز)
+1
@hana
هانا جان اگه پاسخی که دوستان میدن برای شما قابل قبول هست,میتونید با امتیاز دادن ازشون تشکر کنید.
توسط hana (171 امتیاز)
+1
چشم رها جان

2 پاسخ

+3 امتیاز
توسط erfanm (13,871 امتیاز)

این سوال صفحه 130 کتاب حسابان است البته با یک کمی تغییر و بنظر بنده این سوال در حد دبیرستان شاید نباشه اما بهر حال بصورت زیر اثبات می شود.

با توجه به تعریف معکوس تانژانت براحتی نشان داده می شود که حاصل عبارت tan^{-1} (x)+ tan^{-1} ( \frac{1}{x} ) زاویه ای بین (0,\pi) است. حال قرار میدهیم tan^{-1} (x)= \alpha و tan^{-1} ( \frac{1}{x} )= \beta یعنی ما باید حاصل \alpha + \beta را بیابیم که یک زاویه است از اینکه tan^{-1} (x)= \alpha با توجه به تعریف داریم tan (\alpha)= x از اینکه tan^{-1} ( \frac{1}{x} )= \beta با توجه به تعریف داریم tan ( \beta)= \frac{1}{x} حال بجای x مقدار tan (\alpha) را جایگذاری می کنیم داریم: tan ( \beta)= \frac{1}{ tan (\alpha)} \Rightarrow \frac{ sin ( \beta)}{cos ( \beta)} =\frac{1}{ \frac{ sin (\alpha)}{cos (\alpha)} } \Rightarrow

\frac{ sin ( \beta)}{cos ( \beta)} = \frac{cos (\alpha)}{sin (\alpha)} \Rightarrow sin ( \beta)sin (\alpha)=cos ( \beta)cos ( \alpha)

همانطور که گفته شد ما باید حاصل \alpha + \beta که زاویه است را بیابیم برای این کار ابتدا مقدار cos( \alpha + \beta )=cos ( \beta)cos ( \alpha)-sin ( \beta)sin (\alpha) را می یابیم که با توجه به رابطه بالا برابر صفر است اما تابع کسینوس در \frac{\pi}{2} برابر صفر می شود یعنی \alpha + \beta= \frac{\pi}{2} و ثابت شد.

+3 امتیاز
توسط fardina (17,412 امتیاز)

یک روش هندسی برای اثبات این مساله:

در حالت کلی در یک مثلث قائم الزاویه اگر ضلع مقابل یک زاویه حاده برابر x و ضلع مجاور برابر 1 باشد در ینصورت آن زاویه حاده برابر \tan^{-1}x خواهد بود(چرا؟) و همچنین زاویه حاده دیگر برابر \tan^{-1}\frac1x (چرا؟)

enter image description here

بنابراین از مجموع زوایای داخلی مثلث داریم \alpha+\beta+\frac\pi2=\pi لذا \alpha+\beta=\frac\pi2 .

...