به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
+2 امتیاز
1,036 بازدید
در دبیرستان و دانشگاه توسط faraze (12 امتیاز)

چرا ما با داشتن ۱۰ عدد انگشت ( که برای مردم عامی در طول تاریخ ، و کماکان ، ابتدایی ترین ابزار شمارش به شمار می‌آید) ، از سیستم دهگانه ای استفاده می‌کنیم که مبتنی بر کاراکترهای ۱ تا ۹ است و عملا برای انگشت دهم کاراکتری نداریم؟ طبیعی تر نبود اگر هر یک از ۱۰ انگشت یک کاراکتر داشت و در واقع نظام اعداد یازده تایی بود !

توسط ناصر آهنگرپور (2,222 امتیاز)
+1
@faraze
 با درود: بنظرم در تعداد کاراکترها در سؤال خود, 0 را از قلم انداخته اید. تعداد کاراکترهای سیستم دهدهی از 0 تا 9 است. برای جواب خود بنظرم کتاب عدد، زبان علم نوشته توبیاس دانتزیگ ترجمه مهندس عباس گرمان از انتشارات امیرکبیر شروع خوبی باشد. در این کتاب تاریخچه عدد و علت استفاده بشر از این سیستم شمارشی بخوبی توضیح داده شده است. امیدوارم بتواند کمکتان باشد.
توسط faraze (12 امتیاز)
+1
آقای آهنگرپور عزیز بسیار سپاسگزار از پاسختون و معرفی مراجع . البته عرض کنم که ما هیچ انگشتی به نام صفر نداریم و تا جاییکه می‌دونم  صفر ابداع هوشمندانه ای بوده که احتمالا  متاخرتر از نظام دهگانه به ریاضی معرفی شده که محاسبات و روش  نگارش اعداد رو که معروف به عربی / هندی است تسهیل کنه .
توسط ناصر آهنگرپور (2,222 امتیاز)
ویرایش شده توسط ناصر آهنگرپور
@faraze
با سلام مجدد به دوست گرامی: خوشحالم از اینکه دید تیزبینانه ای دارید. چون صحبت از کاراکتر کردید، من این متن را نوشتم. با 9 کاراکتر یک انگشت به حساب نمیاد. پس برای انگشت دهم ناچار باید کاراکتری بنام 0 داشته باشیم تا رقم دهگان را شکل دهیم. همانگونه که برای شکلدهی به اعداد باینری به دو کاراکتر 0 و 1 نیاز است، برای شکلدهی به اعداد دهدهی نیز به ده کاراکتر 0 تا 9 نیاز است. ولی حرفتان کاملاً درسته که عدد صفر ساخته بشر است و در طبیعت وجود خارجی ندارد. امیدوارم در توضیحات بخش پاسخ که برایتان مینویسم، جواب خود را بیابید.

1 پاسخ

0 امتیاز
توسط ناصر آهنگرپور (2,222 امتیاز)
ویرایش شده توسط ناصر آهنگرپور

@faraze

بیایید سیستم شمارش دهدهی یا باینری رافراموش کنیم. اگر بخواهیم تعداد انبوهی از مثلاً چوب کبریت را بشماریم، برای راحتی کار باید آنرا به بسته های n تایی تقسیم کنیم و باقیمانده تقسیم بندی خود را که حداکثر n-1 عدد چوب کبریت دارد، خرده یا باقیمانده تقسیم بندی درنظر بگیریم. چون تعداد باقیمانده همیشه حداکثر n-1 عدد است برای نشان دادن اینکه یک بسته n تایی تکمیل شده، به کاراکتر n ام نیاز داریم تا کار بسته بندی را کامل کنیم. این کاراکتر n ام در سیستم عددی دهدهی همان 0 است که میتوانست هر نماد دیگری هم باشد ولی آن نماد نیز مانند 0 اختراع بشر محسوب میشد. اگر با همنهشتی آشنایی داشته باشید این مطلب در همنهشتی خود را بصورت آشکار نشان میدهد. هر سیستم شمارشی n تایی در همنهشتی زیر صدق میکند.

$mod(an,n)=0$

در همنهشتی فوق a تعداد بسته های n تایی چوب کبریتها و 0 نماد تکمیل بسته های n تایی آنهاست که میتوانست هر نماد دیگری باشد ولی در هر صورت اختراع بشر محسوب میشد. مفهوم همنهشتی فوق این است که باقیمانده تقسیم a بسته n تایی چوب کبریت بر n مساوی صفر است. کاراکترهای غیر صفر این سیستم شمارشی از 1 تا n-1 تعریف میشود که بوضوح در مورد سیستم دهدهی 1 تا 9 میباشد.. امیدوارم این توضیحات مفید باشد.

برای ترجمه ی یک جمله از انگلیسی به فرانسوی دو چیز ضروری است. اول، باید جمله ی انگلیسی را تماما بفهمیم. دوم، باید با اصطلاحات ویژه ای که در زبان فرانسوی هستند آشنا باشیم. این وضعیت خیلی شبیه هنگامی است که سعی داریم شرط را که با کلمات بیان شده است با نمادهای ریاضی بیان کنیم. اول، باید آن را تمام درک کنیم. دوم، باید با اصطلاحات ریاضی ریاضی آشنا باشیم.
...