به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی

محفل ریاضی ایرانیان یک سایت پرسش و پاسخ برای تمامی کسانی است که ریاضی می خوانند. دانش آموزان، دانشجویان و اساتید ریاضی اینجا هستند. به ما ملحق شوید:

عضویت

هر سوال ریاضی که دارید می توانید بپرسید

سوال بپرسید

می توانید به سوالات پاسخ دهید

سوالات

امتیاز بگیرید و به دیگران امتیاز دهید

بدون پاسخ

Visanil
+3 امتیاز
1,204 بازدید
در دبیرستان و دانشگاه توسط کیوان عباس زاده (3,110 امتیاز)
ویرایش شده توسط fardina

به چند طریق می توان جدول 3 \times 10 را با موزاییک های 1 \times 2 پوشاند ؟

توسط Taha1381 (1,789 امتیاز)
از دنباله های بازگشتی استفاده کنیذ و سپس ان را حل کنید.

1 پاسخ

+1 امتیاز
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)

یک سری تصویر پسین‌تر خواهم‌افزود.

یک مستطیل با عرض ۳ و طول ۱۰ در نظر بگیرید. از سمت چپ شروع می‌کنیم به فرش کردن آن با مستطیل‌های یک در دو. سه حالت برای ردیف آخر بیشتر وجود ندارد یا یک مستطیل افقی بالا و یک مستطیل عمودی زیرش، یا سه مستطیل افقی، یا یک مستطیل عمودی بالا و یک مستطیل افقی در زیر. حالت دوم ما را به فرش کردن مسطتیل با عرض ۳ و طول ۸ کاهش می‌دهد. حالت یکم (به تقارن حالت سوم نیز مشابه می‌شود تنها با یک تقارن) شما رو به دو حالت می‌کشاند یا اینکه یک مستطیل عمودی دیگر در کنار مستطیل عمودی پائین قرار می‌دهید و دوباره به حالت فرش کردن یک مستطیل 3\times 8 می‌‌رویم، یا اینکه دو تا مستطیل افقی در کنار مستطیل عمودی پائین می‌گذاریم. در این صورت مجبور می‌شویم گوشهٔ 1\times 1 بالای سمت راست را باید با یک مستطیل افقی پر کنیم. آن وقت دوباره به دو راهی پیشین می‌رسیم. در اینصورت چیزی که رُخ داده‌است این است که اگر تعداد حالت‌های فرض کردن مستطیل 3\times 2n با مستطیل‌های 1\times 2 را با f(n) نشان دهیم، داریم: f(n)=f(n-1)+2\sum_{i=1}^{n-1}f(i) روشن است که دستی می‌توان دید که f(1)=3 و f(2)=11.

اگر می‌خواهید شکل فرمول ساده‌تر شود می‌توانید محاسبات زیر را انجام دهید. \begin{array}{l} f(n)=3f(n-1)+2\sum_{i=1}^{n-2}f(i)\\ f(n-1)=f(n-2)+2\sum_{i=1}^{n-2}f(i)\\ 2\sum_{i=1}^{n-2}f(i)=f(n-1)-f(n-2)\\ \Longrightarrow f(n)=3f(n-1)+f(n-1)-f(n-2)\\ f(n)=4f(n-1)-f(n-2) \end{array} بنابراین برای رابطهٔ بازگشتی نیاز به دو مقدار آغازین هستید. می‌توانید n=1 و n=2 را بردارید یا اینکه قرارداد کنید که f(0)=1 و دو مقدار n=0 و n=1 را بردارید. توجه کنید که برای فرمول پیشین فقط یک مقدار آغازین نیاز داشتید، و حتما نیاز به برداشتنِ f(0)=1 داشتید و گرنه فرمول عدد کمتری را به شما خواهد داد. علت شهودی آن نیز دقیقا همان علت شهودیِ قرار دادنِ \binom{m}{0}=1 است.

خواستهٔ پرسش، f(5) است که می‌توانید خودتان حساب کنید.

...