به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی
Visanil
+2 امتیاز
2,915 بازدید
در دانشگاه توسط s.j.sss (192 امتیاز)
برچسب گذاری دوباره توسط AmirHosein

با سلام اگر یک منحنی که در مختصات قطبی برحسب r و \theta بیان شده باشد، داشته باشیم آیا از داشتن تقارن نسبت به محور x و نسبت به محور y میتوان متقارن بودن نسبت به مبدا را نتیجه گرفت؟ اگر میشود چگونه؟ و اگر نمیشود لطفا یک مثال نقض بیاورید با تشکر

توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
+2
@s.j.sss منطورتان این است که نسبت به محور rها و \thetaهای صفحهٔ قطبی تقارن را دارید و مي‌خواهید ببینید آیا تقارن نسبت به مبدأ مختصات در صفحهٔ دکارتی را می‌شود نتیجه گرفت یا خیر، درست می‌گویم؟ چون محور xها و yها دیگر در صفحهٔ r\circ\theta که مربوط به مختصات قطبی است وجود ندارند، بلکه محور افقی اسمش الآن محور rها و محور عمودی اسمش محور \thetaها است. اگر تقارن نسبت به محور xها و محور yها را فرض بگیرید و سپس تقارن نسبت به مبدأ مختصات دکارتی را بخواهید، که دیگر پرسش‌تان به همان مختصات دکارتی برمی‌گردد.
توسط s.j.sss (192 امتیاز)
حقیقتا یکی از دوستانم این سوال را از من پرسیدند. و من برای اینکه دقیق منظورم رو بیان کنم یک مثال میزنم:
در مبحث رسم نمودار هایی که در مختصات قطبی بیان شده اند مثلا میگفتند که اگر به جای (r,theta) در رابطه (r,-theta) قرار دادید و رابطه شما هیچ تغییری نکند میتوان گفت نسبت به محور x متقارن است و به جای مقدار دادن از 0 تا 2pi، مثلا از 0 تا pi مقدار میدهیم و سپس شکل را قرینه میکنیم
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
@s.j.sss خب حدسم درست بود، فرض شما تقارن نسبت به محورهای r و \theta است نه محورهای x و y. و در مثالی که زدید باید بگوئید نسبت به محور rها تقارن دارد نه xها چون شما اصلا محوری به اسم xها در صفحه‌ای که نقطهٔ (r,\theta) را گذاشته‌اید ندارید و r را با -r جابجا کرده‌اید نه x را با -x.
توسط Z.H.A (53 امتیاز)
سلام وقت بخیر آیا عکس این قضیه برقرار است ؟

2 پاسخ

+4 امتیاز
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
انتخاب شده توسط s.j.sss
 
بهترین پاسخ

فرض می‌کنیم مجموعهٔ A\subseteq\mathbb{R}^2 را که می‌تواند نمودار یک تابع باشد یا یک شکل هندسی یا در کل یک مجموعه باشد را بر روی هر دو صفحهٔ دکارتی و قطبی نمایش داده‌ایم. فرض کنیم در نمایشِ آن در صفحهٔ قطبی (توجه کنید محورهای این صفحه با r و \theta علامت‌گذاری می‌شوند نه x و y، و این صفحه را r\circ\theta می‌نامند) تقارن نسبت به محور rها و محور \thetaها داریم یعنی اگر نقطهٔ (r_0,\theta_0) غضوِ A باشد آنگاه نقطه‌های (-r_0,\theta_0) و (r_0,-\theta_0) نیز عضوِ A هستند. اکنون پرسش این است که آیا در صفحهٔ x\circ y شکلِ مجموعهٔ A تقارن نسبت به مبدأ مختصات دارد؟ این تقارن به این معناست که اگر نقطهٔ (x_0,y_0) عضوی از A باشد آنگاه نقطهٔ (-x_0,-y_0) نیز عضو A است؟

برای اینکه از فرض‌هایمان بتوانیم استفاده کنیم به یاد آورید که اگر نقطه‌ای مثلا P مختصات دکارتی و قطبی‌اش را به ترتیب با (x,y) و (r,\theta) نمایش دهیم آنگاه داریم x=r\cos(\theta) و y=r\sin(\theta). پس نقطهٔ (-x,-y) باید در رابطه‌های زیر صدق کند: \begin{array}{l} -x=-r\sin(\theta)=(-r)\sin(\theta)\\ -y=-r\cos(\theta)=(-r)\cos(\theta) \end{array}

یعنی نمایشِ قطبیِ (-x,-y) برابر است با (-r,\theta) که با توجه به تقارن نسبت به محور rها عضو A است. پس پاسخ «بلی» است.

توجه کنید که اصلا نیازی به تقارن نسبت به محور \thetaها نشد. در واقع تقارن نسبت به محور rهای قطبی هم‌ارز (معادل) با تقارن نسبت به مبدأ مختصات دکارتی است.

البته توجه کنید که اگر شرطِ r>0 و \theta\in[0,2\pi) را بگذارید دیگر از عباراتی چون تقارن نسبت به محورهایِ مختصات قطبی نمی‌توان صحبت کرد و به جای r، مقدار -r بگذارید. و توجه کنید که به جای تقارن دادن نسبت به خطِ صفحهٔ قطبیِ \theta=\pi می‌توانید محدودهٔ [-\pi,\pi) را در نظر بگیرید و از همان \theta\rightarrow -\theta استفاده کنید.

+4 امتیاز
توسط Vali Soltani Masih (318 امتیاز)
ویرایش شده توسط Vali Soltani Masih

فرض کنید منحنی قطبی دارای نمایشی به‌فرم F(r,\theta)=0 باشد. این منحنی را متقارن نسبت به محور قطبی گویند هرگاه با تبدیل (r,\theta) به \left( (-1)^n r, n\pi-\theta \right) برای هر عدد طبیعی n، معادله منحنی تغییر نکند و نسبت به محور \frac{\pi}{2} متقارن گویند هرگاه با تبدیل (r, \theta) به \left((-1)^{n+1} r , n\pi-\theta \right) برای هر عدد طبیعی n، معادله منحنی تغییر نکند و در نهایت منحنی نسبت به قطب متقارن است اگر با تبدیل (r,\theta) به \left( (-1)^{n+1} r, n\pi+\theta\right) برای هر عدد طبیعی n، معادله منحنی تغییر نکند.

حال فرض کنید منحنی F(r,\theta)=0 نسبت به محور قطبی و محور \frac{\pi}{2} متقارن باشد. نشان می‌دهیم نسبت به قطب هم متقارن است. چون منحنی F(r,\theta)=0 نسبت به محور قطبی متقارن است، برای هر عدد طبیعی n_1 داریم F\left((-1)^{n_1} r, n_1\pi-\theta \right)=0.

منحنی اخیر نسبت به محور \frac{\pi}{2} نیز متقارن است، لذا برای هر عدد طبیعی n_2 F\left((-1)^{n_1}(-1)^{n_2+1}r, n_2\pi-(n_1\pi-\theta) \right)=0

یا F\left((-1)^{n_1+n_2+1} r, (n_2-n_1)\pi+\theta \right)=0.
این همان تقارن نسبت به قطب می‌باشد. بقیه حالت‌ها را می‌توانید به همین روش به‌دست بیاورید.

توسط Vali Soltani Masih (318 امتیاز)
+2
@AmirHosein ممنون از یادآوری نکات ارزشمندتون. تغییرات لازم اعمال شد. سپاس.
...