بهنظرم سؤالتان خیلی بنیادی است، یعنی یکمقدار حالت عجیب هم پیدا کرده! من فکر میکنم که شما اینطوری فکر کردین:
عمل جمع خاصیت جابجایی داره. از کجا فهمیدیم؟ از تجربی فهمیدیم اگه تو ظرف 2 تا سیب داشته باشیم و 3 تا بهش اضافه کنیم میشه 5 تا. از طرفی اگه تو ظرف بجای 2 تا، 3 تا سیب داشته باشیم و بجای 3 تا، 2 تا بهش اضافه میکنیم میشه 5 تا.
و نتیجه گرفتیم که جمع خاصیت جابجایی داره. همین رو برای عمل ضرب هم انجام دادیم و دیدیم که نتیجۀ مشابه داد بهمون.
و احتمالاً به ذهنمان خطور میکند و با خود میگوئیم که خب شاید مثلاً عمل رادیکال یا تقسیم یا توان یا ... هم همین خاصیت رو داشتهباشن.
ولی بهنظرم این درست نیست. در واقع نتیجهای که مربوط به یک بحث هست رو نباید به موضوع دیگه تعمیم بدید! مباحث رو قاطی نکنین، بعبارتی هر گردی گردو نیست! صادقانه بگم خودم هم گیج شدم ولی حس میکنم سؤال ایراد دارد. وقتی میگوئیم که عمل توان چرا این خاصیت رو ندارد، احتمالاً به ذهنتون میاد که در ضرب و تقسیم، (در تصویر!) (و در ظاهر!) (منظورم شکل نوشتاری هست که ما مفاهیم ریاضی رو مینویسیم) جای 2 تا عدد رو عوض کردین و جواب یکسان بود. ولی حالا چرا توان اینطوری نبود؟
سؤالتان اشتباهه، چون با پیشفرض(!) به مسئله نگاه کردین. در واقع شما با این پیشفرض اشتباه اومدین جلو که خب حالا که ضرب و تقسیم این خاصیت رو دارن، پس حتماً توان هم این خاصیت رو داره. ولی میبینین که این خاصیت رو نداشته و تعجب میکنید. این اشتباه هست که بنده بخواهم به یک نتیجه برسم ولی با پیشفرض برم جلو.
صرف نظر از اینکه عمل جمع و ضرب این خاصیت رو دارند یا نه، به مسئله نگاه کنید. ذهنتان رو کاملاً خالی کنید! حالا از خودتون بپرسید که توان خاصیت جابجایی دارد یا خیر؟ میتوانید چند مثال حل کنید و متوجه میشوید که توان خاصیت جایجایی ندارد.
بهصورت پارامتری هم بخواهم بگویم، 2 تا عدد غیر صفر x و y رو در نظر بگیرید. بهصورتی که x\not =y. سپس x به توان y یعنی x رو y-بار در خودش ضرب کنیم. یعنی فقط x داریم. برای y به توان x هم فقط y داریم و غیر ممکنه که این 2 تا عدد مساوی هم باشن. میپرسید چرا؟
اگر x^y=a و y^x=b، آنگاه دو عدد a و b چگونه میتوانند برابر با همدیگر باشند، وقتی مقسومعلیههاشون یکی نیست؟