به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی

محفل ریاضی ایرانیان یک سایت پرسش و پاسخ برای تمامی کسانی است که ریاضی می خوانند. دانش آموزان، دانشجویان و اساتید ریاضی اینجا هستند. به ما ملحق شوید:

عضویت

هر سوال ریاضی که دارید می توانید بپرسید

سوال بپرسید

می توانید به سوالات پاسخ دهید

سوالات

امتیاز بگیرید و به دیگران امتیاز دهید

بدون پاسخ

Visanil
–1 امتیاز
622 بازدید
در دبیرستان و دانشگاه توسط
برچسب گذاری دوباره توسط AmirHosein

بفرض f یک تابع حقیقی‌مقدار باشد یعنی f\colon\mathbb{R}\rightarrow\mathbb{R}. اگر بدانیم که برای هر عدد طبیعیِ n حاصل آن برابر می‌شود با \sum_{k=1}^n\frac{1}{k}، آیا می‌توان مشتق تابع f را یافت؟

فکر خودم: با استفاده نقاطی نظیر (n,f(n)) که n های طبیعی می سازند و تشکیل یک دستگاه معادلاتی k معادله و k مجهول (k \rightarrow \infty ) ضریب های a را بدست می آوریم.
f(x)=a_1+a_2x+a_3x^{2}+ \cdots +a_{k-1}x^{k}
مشتق تابع f(x) چیست؟

توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
+2
@mort تابعی که نوشتید دامنه‌اش اعداد طبیعی است و نه اعداد حقیقی، بنابراین مشتق به معنایی که فکر می‌کنید ندارد. برای آن می‌توانید تفاضلات متناهی استفاده کنید یا اینکه متر خاصی را ابتدا بردارید و ببینید مشتق در این متر چگونه خواهدبود. چیزی که شما با یک تابعِ با دامنهٔ اعداد طبیعی که در واقع یک دنباله است خواهید داشت، تفاضل دو جملهٔ متوالی است که در این حالت \frac{1}{n} تفاضل چپ و \frac{1}{n+1} تفاضل راست خواهد بود. تساوی انتگرالی‌ای که نوشتید هم فقط زمانی که x\in\mathbb{N} باشد برقرار است، چون در غیر اینصورت نماد سمت چپ \sigma بی‌معنا خواهدبود و وقتی که معنا نداشته باشد چیزی هم برای اثبات نیست، مانند این است که بگوئيد «ئةإئ«أةأئ«أةكـك«؛،+» مساوی است با \int_0^1\frac{1-a^x}{1-a}da. بنابراین نمی‌توانید از این گام جلوتر بروید و متن‌تان از همین نقطه به بعد نادرست است.
توسط 2 نشانه گذاری شده
–3
استاد @AmirHosein
شما خیلی رو جزئیات حساس هستید! منظورم رو از سوال متوجه شدید ولی کامنت طولانی نوشتید و از آن اشکال گرفتید. بجای این کار می توانستید سوال را ویرایش کنید!!!
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
ویرایش شده توسط AmirHosein
+2
@mort ویرایش پرسش وظیفهٔ خود پرسش‌کننده‌است بعلاوه شما در موضوع ابهام داشتید و هنوز هم دارید به دلیلی که در زیر می‌آید. راهنمایی‌تان کردند که فلان مطلب را درست متوجه نشده‌اید. اگر پرسش اصلی متنش متفاوت است و از مرجعی آوردید، قسمت مرجع‌دهی را با اطلاعات مناسب پر کنید و متن پرسش را درست همانند متن اصلی بنویسید، سپس به عنوان تلاش خودتان فکرهایی که کردید را بیاورید.
و اما شکل جدیدی که برای پرسش‌تان نوشتید. با داشتن مقدارِ یک تابع با دامنهٔ اعداد حقیقی فقط بر روی نقطه‌های طبیعی و بدون هیچ شرط دیگری، یک تابع یکتا ندارید. مانند ابهام دیگری که پیرامون دنباله‌ها در پست دیگری داشتید. و جملهٔ «طوری می‌نویسیم که در نقاط غیرطبیعیِ حقیقی نیز بامعنا باشد» شرط خاصی روی تابع نمی‌گذارد. بامعنا بودن تابع یعنی چه؟ تعریف‌شده‌بودن منظورتان است؟ خب بی‌شمار تابع متفاوت می‌توانید تعریف کنید که همگی‌شان بر روی عددهای طبیعی مقدارهای یکسان بگیرند. اگر مقدار تابع بر روی تمام \mathbb{R}-\mathbb{N} را صفر تعریف کنید، مشکلی با تعریف تابع‌بودن دارد؟
بهتر است به جای گِله کردن از فرصت استفاده کنید و ابهام‌ها و مشکل‌هایتان را با کمک راهنمایی‌هایی که کاربران دیگر می‌کنند رفع کنید.
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
+1
@mort ویرایش جدید دومی که کردید هنوز یک تابع یکتا را مشخص نمی‌کند. حتی اگر شرط هموار بودن (از هر مرتبه مشتق‌پذیر بودن) را بر روی تابع‌تان بگذارید، باز هم بی‌شمار تابع هموار می‌توانید بسازید که بر روی \mathbb{N} یکسان هستند ولی بر روی کل \mathbb{R} یکسان نباشند و در نتیجه مشتق‌های یکسانی نیز نداشته باشند حتی در نقطه‌های با طول طبیعی.

1 پاسخ

می توانید به پاسخ(ها) امتیاز دهید یا آن را انتخاب کنید.

+1 امتیاز
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
ویرایش شده توسط AmirHosein

پاسخ خیر است. با دانستنِ مقدارهای یک تابع حتی با فرض هموار بودنِ آن (یعنی از هر مرتبه‌ای مشتق‌پذیر باشد)، باز هم یک تابع یکتا تعریف نمی‌شود. برای نمونه فرض کنید بدانیم تابع f\colon\mathbb{R}\rightarrow\mathbb{R} برای هر n\in\mathbb{N} برابر با \sum_{k=1}^nk شود، آنگاه در زیر دو تابع از بی‌شمار تابعِ ممکن با چنین فرضی را می‌آوریم که نه تنها با هم برابر نیستند بلکه مشتق آنها در نقطه‌های طبیعی نیز با اینکه خود دو تابع مقدار یکسان می‌گیرند، نابرابر می‌شود. تعریف کنید f(x)=(1+\sin(x\pi))\frac{x(x+1)}{2} و g(x)=(1+\sin(x\pi+\pi))\frac{x(x+1)}{2}. در این صورت هر دوی این تابع برای تمام عددهای طبیعی مقدار یکسان می‌گیرند ولی در سایر نقطه‌ها برابر نیستند و بعلاوه حتی مشتق این دو تابع در نقطه‌های طبیعی قرینهٔ یکدیگر می‌شوند! و توجه هم داشته‌باشید که هر دو تابع‌هایی هموار هستند. نمودار این دو تابع در زیر آورده‌شده‌است که تابع f با رنگ آبی و تابع g با رنگ سبز و سه نقطهٔ با طول‌های طبیعیِ ۱ و ۲ و ۳ از این دو نمودار نیز با رنگ قرمز کشیده شده‌اند.

توضیحات تصویر

...