به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
0 امتیاز
2,718 بازدید
در دبیرستان و دانشگاه توسط amirm20 (1,111 امتیاز)
ویرایش شده توسط amirm20

قضیه زیر را در نظر بگیرید : فرض کنید $ y=f(x)$ در بازه $[a,b] $ پیوسته است . و در بازه $ (a,b)$ مشتق پذیر است . آنگاه :

الف ) اگر $f'(x) > 0$ تابع روی $ [a,b]$ اکید صعودی است .

ب) اگر $f'(x) < 0$ تابع روی $ [a,b]$ اکید نزولی است .

حالا سوالی که دارم اینه ایا همواره باید تابعی روی بازه $[a,b]$ پیوسته باشد و روی $(a,b)$ مشتق پذیر . کلی تر از این قضیه نداریم ؟ مثلا بگیم که تابع در بازه ایی دلخواه اکید صعودی است طوری که در تمام نقاط آن مشتقش مثبت باشد . و برای اکید نزولی هم همینطور.

1 پاسخ

+2 امتیاز
توسط fardina (17,622 امتیاز)
انتخاب شده توسط amirm20
 
بهترین پاسخ

در حالت کلی می توان تابع را پیوسته روی بازه ی دلخواه $I$ بگیرید که در درون این بازه مشتقپذیر باشد. یعنی این بازه می تواند از یک طرف نامتناهی باشد یا از هر دو طرف نامتناهی باشد.

توسط amirm20 (1,111 امتیاز)
@fardina  
خیلی ممنون فقط یک سوال :
برعکس قضیه هم درسته .؟مثلا بگیم در یک بازه تابع (با اون شرایط هم مشتق پذیر  هم پیوسته در بازه )اکید صعودی در نتیجه مشتقش مثبته .
و همینطوری اکید نزولی .
توسط fardina (17,622 امتیاز)
تابعی که اکیدا صعودی باشه لزوما مشتق پذیر نیست. مثلا $y=\sqrt[3]x$ اکیدا صعودی است ولی در صفر مشتق ناپذیر است.
ولی اگر تابعی مشتق پذیر و اکیدا صعودی باشد آنگاه واضح است که مشتقش نامنفی است.
توجه کنید که مشتقتش نامفی است یعنی مشتق بزرگتر یا مساوی صفر است. مثلا $y=x^3$ اکیدا صعودی و مشتق پذیر است اما مشتق در صفر، صفر می شود.
برای ترجمه ی یک جمله از انگلیسی به فرانسوی دو چیز ضروری است. اول، باید جمله ی انگلیسی را تماما بفهمیم. دوم، باید با اصطلاحات ویژه ای که در زبان فرانسوی هستند آشنا باشیم. این وضعیت خیلی شبیه هنگامی است که سعی داریم شرط را که با کلمات بیان شده است با نمادهای ریاضی بیان کنیم. اول، باید آن را تمام درک کنیم. دوم، باید با اصطلاحات ریاضی ریاضی آشنا باشیم.
...