به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی

محفل ریاضی ایرانیان یک سایت پرسش و پاسخ برای تمامی کسانی است که ریاضی می خوانند. دانش آموزان، دانشجویان و اساتید ریاضی اینجا هستند. به ما ملحق شوید:

عضویت

هر سوال ریاضی که دارید می توانید بپرسید

سوال بپرسید

می توانید به سوالات پاسخ دهید

سوالات

امتیاز بگیرید و به دیگران امتیاز دهید

بدون پاسخ

Visanil
+2 امتیاز
919 بازدید
در دبیرستان و دانشگاه توسط mahdiahmadileedari (3,075 امتیاز)
ویرایش شده توسط AmirHosein

اگر باقیماندهٔ تقسیم عددی بر دو عدد دیگر را بدانیم، آیا می‌توانیم باقیماندهٔ تقسیمش بر حاصلضرب آن دو عدد را هم بیابیم. برای نمونه پرسش زیر را در نظر بگیرید.

اگر باقیمانده تقسیم عددی بر ۶ برابر ۵ باشد و باقیماندهٔ تقسیم همان عدد بر ۱۱ برابر ۷، آنگاه باقیماندهٔ تقسیم این عدد بر ۶۶ چند است؟

1 پاسخ

+2 امتیاز
توسط good4us (7,346 امتیاز)

دریک راه حل اگر آن عدد را aبگیریم آنگاه: a=6b+5 و a=11c+7 که میتوان نوشت 6b+5=11c+7 \Rightarrow 6b-11c=2 , b= \frac{11c+2}{6} \Rightarrow b=c+\frac{5c+2}{6}

در این معادله c می تواند دنباله حسابی 2,8,14,... باقدر نسبت6و b می تواند دنباله حسابی 4,15,26,...باقدر نسبت11 باشد که به این ترتیب a اعداد حسابی 29,95,161,...باقدر نسبت 66 خواهند بود.

توسط mahdiahmadileedari (3,075 امتیاز)
اگر عزیزی روش راحتری داشته باشد ممنون می شوم
چون در پایه های پایین هم این سوال وجود دارد
توسط good4us (7,346 امتیاز)
+2
mahdiahmadileedari@ به زبان ساده تر برای بچه هایی با سطح پایین تر می توانید بگویید مضرب های طبیعی 6 بعلاوه5 و همینطور مضرب های طبیعی 11 بعلاوه7 را بنویسد اولین عدد مشترک یک پاسخ به این سوال می باشد که 29 است.
توسط ناصر آهنگرپور (2,183 امتیاز)
ویرایش شده توسط ناصر آهنگرپور
+2
@mahdiahmadileedari و @AmirHosein : با درود به دانش پژوهان و اساتید محترم ریاضی. بزبان جبر ساده ترین و بهترین جواب را استاد عزیز @good4us ارائه دادند. بزبان همنهشتی در حالت کلی این مسئله را بدین شکل میتوان نوشت.

mod(x,y)= a_{1}

mod(x,z)= a_{2}

چون هنگهای y و z در دو همنهشتی فوق متفاوتند، موضوع به قضیه باقیمانده چینی در مبحث دستگاههای همنهشتی مربوط میشود که در آن هنگهای y و z باید نسبت به هم متباین (اول) باشند. با این قضیه میتوان دستگاه همنهشتی فوق را به هنگ y \times z نیز حل کرد و ساده ترین توضیح را در مرجع زیر یافتم که با احترام به اساتید عزیز معرفی میکنم. در این کتاب بحالت کلی قضیه مذکور را اثبات کرده و سپس با مثالی ساده آنرا به تصویر کشیده است.

مرجع: گنجینه ای از تئوری اعداد، تألیف بهزاد صالحیان متی کلایی، نشر مهاجر، سال 1378، صفحات 63-64
توسط mahdiahmadileedari (3,075 امتیاز)
+1
عالی. سپاسگزارم
توسط mahdiahmadileedari (3,075 امتیاز)
+1
سپاس بیکران
توسط good4us (7,346 امتیاز)
+3
mahdiahmadileedari@ مانند این کاری که بنده با گذاشتن (mahdiahmadileedari@) در ابتدای جمله انجام دادم بنویسید که مشخص شود خطاب به چه شخصی پیام داده اید و ضمنأ در بالای سایت به آن شخص رخدادی قرار داه می شود. باتشکر فراوان
...