به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی

محفل ریاضی ایرانیان یک سایت پرسش و پاسخ برای تمامی کسانی است که ریاضی می خوانند. دانش آموزان، دانشجویان و اساتید ریاضی اینجا هستند. به ما ملحق شوید:

عضویت

هر سوال ریاضی که دارید می توانید بپرسید

سوال بپرسید

می توانید به سوالات پاسخ دهید

سوالات

امتیاز بگیرید و به دیگران امتیاز دهید

بدون پاسخ

Visanil
0 امتیاز
438 بازدید
در دانشگاه توسط sajad2000 (4 امتیاز)
ویرایش شده توسط AmirHosein

همگرایی سری \displaystyle\sum_{n=1}^\infty \frac{\sin x}{n} را بررسی کنید.

ویرایشگر: پرسش‌کننده به تلاش خود اشاره‌ای نکرده‌است.

توسط کیوان عباس زاده (3,110 امتیاز)
سوال ویرایش شد . لطفا هر فرمولی که تایپ می کنید حتما بین دو علامت $ قرار دهید .
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
@sajad2000 عنوان پرسش نامناسب است. پست زیر را بخوانید و سپس بر روی علامت مدادشکل زیر پرسش‌تان کلیک کنید و عنوان پرسش‌تان را ویرایش کنید.
https://math.irancircle.com/11973

1 پاسخ

0 امتیاز
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)

احتمالا اشتباهِ نوشتاری داشته‌اید و منظورتان به جای x، همان n بوده‌است. اگر واقعا دو متغیر متفاوت دارید، آنگاه چون x نسبت به n ثابت است، پس \sin x نیز یک مقدارِ ثابت در کلِ مرحله‌های جمع است. پس داریم:

\sum_{n=1}^\infty\frac{\sin x}{n}=(\sin x)\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n}

اگر \sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n} همگرا می‌بود، آنگاه هم همگرایی سری‌تان ثابت شده‌بود و هم می‌دانستید که مقدارش برابر با ضربِ مقدارِ سری \sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n} است در \sin x است. اما چون \sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n} واگراست، پس سری‌تان نیز واگراست، ضرب یک عدد ثابتِ ناصفر در یک سری، همگرایی و واگرایی را تغییر نمی‌دهد.

و اما اگر اشتباه نوشتاری داشته‌اید و تنها یک متغیرِ n داشتید: آزمون دیریخله را به یاد آورید.

اگر دو دنبالهٔ \lbrace a_n\rbrace و \lbrace b_n\rbrace در سه شرطِ زیر صدق کنند، آنگاه سریِ \sum a_nb_n همگرا خواهد بود.

  1. دنبالهٔ \lbrace a_n\rbrace کاهشیِ اکید (اکیداً نزولی) باشد.
  2. \lim_{n\to\infty}a_n=0.
  3. دنبالهٔ جدیدی که با جمع‌های پاره‌ای (جزئی) -ِ \sum_{n=1}^Nb_n تعریف می‌شود از هر دو سمت کران‌دار باشد.

جملهٔ \frac{\sin n}{n} را می‌توان به شکلِ \frac{1}{n}\times\sin n نوشت. روشن است که دنبالهٔ \lbrace\frac{1}{n}\rbrace_{n=1}^\infty شرط‌های مربوط به \lbrace a_n\rbrace در آزمون دیریخله یعنی شرط‌های ۱ و ۲ را دارد. برای \lbrace\sin n\rbrace_{n=1}^\infty توجه کنید که دنبالهٔ جمع‌های جزئی به شکل \lbrace\sum_{n=1}^N\sin n\rbrace_{N=1}^\infty است. احتمالا با جمله‌های این دنبالهٔ جدید در بخش مثلثات ریاضی ۲ یا در بخش استقرا جبر و احتمال یا در بخش سری‌های تلسکوپی حساب‌دیفرانسیل و انتگرال برخورد داشته‌اید. در غیر اینصورت به محاسبهٔ زیر نگاه کنید.

عدد N را یک عدد طبیعیِ ثابت بردارید.

\begin{align} \sin 1+\sin 2+\dots+\sin N &= \frac{\sin\frac{1}{2}(\sin 1+\sin 2+\dots+\sin N)}{\sin\frac{1}{2}}\\ &= \frac{\sin\frac{1}{2}\sin 1+\sin\frac{1}{2}\sin 2+\dots+\sin\frac{1}{2}\sin N}{\sin\frac{1}{2}}\\ &= \frac{\frac{\cos\frac{1}{2}-\cos\frac{3}{2}}{2}+\frac{\cos\frac{3}{2}-\cos\frac{5}{2}}{2}+\dots+\frac{\cos\frac{2N-1}{2}-\cos\frac{2N+1}{2}}{2}}{\sin\frac{1}{2}}\\ &= \frac{\cos\frac{1}{2}-\cos\frac{3}{2}+\cos\frac{3}{2}-\cos\frac{5}{2}+\dots+\cos\frac{2N-1}{2}-\cos\frac{2N+1}{2}}{2\sin\frac{1}{2}}\\ &= \frac{\cos\frac{1}{2}-\cos\frac{2N+1}{2}}{2\sin\frac{1}{2}} \end{align}

توجه کنید که عددهای \sin\frac{1}{2} و \cos\frac{1}{2} دو عدد ثابت هستند. تنها چیزی که تغییر می‌کند \cos N است ولی این مقدار کراندار است -1\leq\cos N\leq 1. پس باید برایتان روشن باشد که \lbrace\sum_{n=1}^N\sin n\rbrace_{N=1}^\infty از هر دو سمت کراندار است و در نتیجه دنبالهٔ \lbrace\sin n\rbrace_{n=1}^\infty نیز در شرط‌های آزمون دیریخله یعنی شرط ۳ صدق می‌کند. در نتیجه فرض‌های آزمون دیریخله برقرار است و نتیجه می‌دهد که \sum_{n=1}^\infty\frac{\sin n}{n} همگرا است.

پرسش مقدار همگرایی را نخواسته‌است ولی اگر کنجکاو هستید، نرم‌افزارِ Maple پاسخ زیر را می‌دهد.

ورودی‌ای که برای محاسبهٔ این سری باید در Maple بنویسید.

sum( sin(n)/n, n = 1 .. infinity );

خروجیِ محاسبهٔ Maple.

-1/2 + Pi/2

یعنی \frac{\pi}{2}-\frac{1}{2}.

...