به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی

محفل ریاضی ایرانیان یک سایت پرسش و پاسخ برای تمامی کسانی است که ریاضی می خوانند. دانش آموزان، دانشجویان و اساتید ریاضی اینجا هستند. به ما ملحق شوید:

عضویت

هر سوال ریاضی که دارید می توانید بپرسید

سوال بپرسید

می توانید به سوالات پاسخ دهید

سوالات

امتیاز بگیرید و به دیگران امتیاز دهید

بدون پاسخ

Visanil
+1 امتیاز
366 بازدید
در دانشگاه توسط meh123456 (137 امتیاز)
ویرایش شده توسط رها

اگر Aماتریسی n \times n باشدو b برداری n \times 1 باشدروش تکراری SOR برای حل دستگاه AX=bرا توضیح دهید و با ذکر دلیل بگویید که این روش چه موقع همگراست؟

مرجع: جبرخطی بیسوانات
توسط رها (1,177 امتیاز)
+1
لطفا راهنمای تایپ رو کامل بخونید و تایپ  ریاضی رو دقیق انجام بدین!

1 پاسخ

+3 امتیاز
توسط erfanm (13,871 امتیاز)
ویرایش شده توسط erfanm

در این روش با یک تقریب اولیه و انتخاب \omega مناسب از فرمول تکراری زیر استفاده می کنیم تا اینکه به جواب دلخواه با تقریب مناسب برسیم(یعنی جواب جدید نسبت به جواب قبلی تقریبا ثابت باشد اختلافشون از \epsilon که می خواهیم کوچک تر باشد) x_{i} ^{k} =(1-\omega) x_{i} ^{k-1}+ \frac{\omega}{ a_{ii} } ( b_{i} - \sum_{j=1}^{i-1} a_{ij} x_{j} ^{k}-\sum_{j=i+1}^{n} a_{ij} x_{j} ^{k-1} )

اگر این روش همگرا باشد باید \omega ای که از فرمولهای \omega بدست می آید(با توجه به ماتریس ضرایب و شرایط مساله) در رابطه 0< \omega < 2 صدق کند تا روش بتواند همگرا باشد.

قضیه کلی زیر را برای همگرایی روشهای تکراری داریم:

قضیه همگرایی : روش تکراری X^{k} =H X^{k-1} که برای حل سیستم AX=b به کار گرفته می شود علیرغم هر تقریب اولیه همگرا به مقدار واقعی جواب است اگر \parallel H \parallel < 1

اما برای این روش قضیه ی مشهوری استروسکی-ریچ را داریم:هرگاه A یک ماتریس معین مثبت بوده و 0< \omega < 2 آنگاه روش SOR با انتخاب هر مقدار اولیه ای همگرا خواهد بود.

برگرفته از کتاب آنالیز عددی ریچارد ال بوردن

...