به محفل ریاضی ایرانیان خوش آمدید! لطفا برای استفاده از تمامی امکانات عضو شوید
سایت پرسش و پاسخ ریاضی
Visanil
+1 امتیاز
1,851 بازدید
در دبیرستان و دانشگاه توسط amirm20 (1,111 امتیاز)
برچسب گذاری دوباره توسط AmirHosein

قضیه :

اگر تابع f در b پیوسته باشد . آنگاه :

\lim \limits_{x\to a}f(g(x))=\lim \limits_{g(x)\to b}f(g(x))

حالا سوال :

تعریف مشتق رو به صورت حد زیر بیان میکنیم :

\lim_{x \rightarrow a} \frac{f(x)-f(a)}{x-a}

حال متغیر رو تغییر میدهیم :

h=x-a \\ \lim_{x \rightarrow a} x-a =0 \\ h\to 0

پس اگر تابع f در 0 پیوسته باشد آنگاه میتوانیم بنویسیم که :

\lim_{x \rightarrow a} \frac{f(x)-f(a)}{x-a} =\lim_{h \rightarrow 0} \frac{f(a+h)-f(a)}{h}

ولی این دو حد رو همواره میگویند برابر است . و نمیگویند که باید تابع f در 0 پیوسته باشد. آنگاه این دو حد برابر هستند ؟

توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
@amirm20 متن قضیه را از روی چه منبعی نوشته‌اید؟ به نظرم از زبان خودتان نوشته‌اید. یکم اینکه چه دلیلی دارد زمانی که x به سمت a میل می‌کند، g(x) به سمت b میل کند؟ پس صورت قضیه‌تان ناقص است. فکر کنم منظورتان این است که b=g(a). در این صورت به متن قضیه اضافه کند و گر نه بی‌معنی می‌شود. بعلاوه باید روی تابع g نیز شرط بگذارید. از کجا معلوم که b یک نقطهٔ منزوی از بُردِ تابع g نباشد؟ یعنی حتی اگر به فرض قضیه‌تان بیفزائید که g(a)=b هنوز باید شرطی بر روی g بیزائید تا این چیزی که در قضیه نوشته‌اید رُخ بدهد. لطفا دوباره به منبع‌تان برگردید و صورت قضیه را تصحیح کنید. اگر هم منبع‌تان چنین چیز اشتباهی نوشته‌است، لطفا منبع‌تان را معرفی کنید، چون باید به نویسنده و ناشرش گوش‌زد کرد.
توسط amirm20 (1,111 امتیاز)
@AmirHosein
این را در اینجا پرسیدمhttp://math.irancircle.com/9148/%D8%AA%D8%BA%DB%8C%DB%8C%D8%B1-%D9%85%D8%AA%D8%BA%DB%8C%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%AD%D8%AF
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
@amirm20 فرض‌هایی را که آقای @fardina در آنجا برایتان اشاره کرده‌اند را به صورت قضیه‌ای که اینجا بیان کردید بیفزائید و گر نه به این شکلی که الآن نوشته‌اید اشتباه است.

1 پاسخ

+2 امتیاز
توسط AmirHosein (19,677 امتیاز)
ویرایش شده توسط AmirHosein
 
بهترین پاسخ

چرا باید f در صفر پیوسته باشد؟ پیوستگی f در صفر در هیچ یک از دو حدِ تعریف مشتق f در نقطهٔ x=a نیاز نشده‌است. در هر دو فقط پیوستگی تابع f در x=a نیاز است. در سمت چپی، حد f(x) زمانی‌که x به a می‌رود استفاده می‌شود. در سمت راستی f(a+h) زمانی که h به سمت صفر می‌رود استفاده می‌شود.

درست است h به سمت صفر می‌رود، ولی در کسر ننوشته‌ایم f(h) که بعد بیائیم بگوئیم h به صفر می‌رود، که مقدار تابع در همسایگی صفر را بخواهیم. یک مقدار در همسایگی صفر برای h انتخاب کنید. چیزی که داریم از آن f می‌گیرید یعنی a+h در کجا قرار دارد؟ در همسایگی صفر؟ خیر، بلکه در همسایگی a خواهدبود. برای نمونه اگر h یک‌صدم شد a+h می‌شود a+0.01. پس f(a+h) را در همسایگی x=a نیاز داریم نه همسایگی x=0.

حتی با استناد به قضیه‌ای که باید متنش را تصحیح کنید، پیوستگی f را در b=g(a) و پیوستگی g را در a نیاز داریم. در این تغییر متغیری که بحث کرده‌اید، g(x)=a+x است، a صفر است و b، a است. اکنون پیوستگی f(x) در x=a و پیوستگی g(x)=a+x در x=0 نیاز است. که تابع a+x به طور بدیهی در x=0 پیوسته است. ولی توجه کنید که تابع a+x یک تابع است و تابع f(x) نیز یک تابع دیگر! در این مواقع باید مراقب باشید که نمادها را با هم اشتباه نکنید.

...